Corona en de tandarts

Corona en de tandarts

6 augustus 2020 Uit Door mvdven

Soms verbaas ik me over zaken waar ik me waarschijnlijk totaal niet druk om moet maken. Zo kreeg ik afgelopen week een mailtje van de tandarts welke door corona een extra toeslag mag doorberekenen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus nemen wij als praktijk extra maatregelen om uw gezondheid en veiligheid te waarborgen. Mocht u de afgelopen maanden een bezoek aan de praktijk hebben gebracht, dan heeft u ongetwijfeld gemerkt dat onze medewerkers extra beschermingsmiddelen dragen en dat wij de regels omtrent hygiëne en infectiepreventie nóg verder hebben aangescherpt.

Wat ik zag was naar mijn idee niet zoveel anders dan voorheen, de tandarts en assistente hebben een mondkapje zoals altijd. Hier en daar een medewerker met mondkapje welke deze voorheen alleen tijdens een behandeling op had. Hygiëne staat naar mijn idee al goed in het vaandel bij een tandarts en die kosten zitten al in het tarief verwerkt.

Tandarts mag extra kosten doorberekenen door corona.
Extra kosten voor de tandarts door corona

Ik zie dan ook niet het nut van een EXTRA vergoeding van € 4,26 (code C88) per patiënt. Als ik met mijn gezin kom krijgen ze dus € 12,78 extra . Maar vraag me af of nu tussen ons als patiënten steeds “verschoond gaat worden”. Ik vraag me zo wie zo af of de kosten werkelijk zo hoog moeten zijn. Reken maar eens uit hoeveel patiënten op een dag er binnen komen, hoeveel per week, per maand en dat x € 4,26 daar kun je wel HEEEEL veel beschermende middelen van kopen.

Het zal u niet verbazen dat al deze maatregelen extra kosten met zich mee brengen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft daarom recent besloten dat tandartsen vanaf 1 augustus 2020 een toeslag van 4,26 euro (code C88) mogen declareren als tegemoetkoming voor de extra kosten door de corona-uitbraak. Als u een aanvullende verzekering heeft, wordt deze toeslag door uw ziektekostenverzekeraar in sommige gevallen vergoed. Voor kinderen tot 18 jaar wordt deze toeslag altijd vergoed (bij orthodontische behandelingen alleen bij een aanvullende verzekering).

Het gaat niet om schokkende bedragen maar een groot deel word door de verzekering betaald en dus zal de premie volgend jaar wel weer stijgen en de tandartsen een grotere leaseauto gaan rijden of hun praktijk een upgrade geven.

Misschien allemaal negatief hoor maar door corona zijn er vele mensen met minder inkomen of zelfs hun baan kwijt. Maar de tandarts krijgt er per patiënt geld bij. ik gun het ze van harte hoor maar volgens mijn is het nu al niet de slechtst betaalde baan en zouden zij het ook wel overleven zonder deze paar euro.

En zullen deze EXTRA kosten (niet alleen bij de tandarts) ooit nog worden gestopt? Ik ben er bang voor…