Frisse lucht en een mondkapje?

Frisse lucht en een mondkapje?

8 oktober 2020 Uit Door mvdven

Ik kreeg een berichtje binnen dat mondkapjes echt gevaarlijk zijn. Zo zouden er veiligheidsnormen zijn dat iemand die ergens aan werkt een minimale veilige hoeveelheid frisse lucht (zuurstof) binnen zou moeten krijgen. Deze waarden zou liggen tussen de 19,5 en 23,5 procent zuurstof in de lucht. Door het gebruik van een mondkapje zou dit al binnen enkele minuten afnemen tot 17,4 procent dus ver onder de veilige waarden.

Het gevolg is dat het lichaam op een andere wijze aan voldoende zuurstof wil komen en daardoor heftiger en zwaarder zou gaan ademen. Een risico zou door het zwaarder ademen het risico zijn van het inademen van losse vezeltjes van het masker in je longen.

Verder zou de hoeveelheden koolstofdioxide binnen het masker toe nemen met al de gevolgen van dien. Om nu te zeggen dat dit gevaarlijke proporties aan kan nemen geen idee. Evenals ik kan bevestigen dat er (micro)vezeltjes ingeademd kunnen worden. Een ding is voor mijn zeker, ik wordt er al snel duizelig van dus dat het iets met mijn “schone” zuurstof doet is duidelijk.

Maar de tijd zal het ons leren, is het een feit of fictie of zoals ze het tegenwoordig noemen fake nieuws.