Het weer toen en nu

Het weer toen en nu

31 december 2020 Uit Door mvdven

Er is veel veranderd tussen toen en nu, niet alleen het weer is warmer geworden maar ook de techniek is er op vooruit gegaan. De techniek heeft vooral gezorgd voor gemak en kunnen we ons bijna niet meer voorstellen hoe het zou zijn zonder de techniek van nu.

In 1975 brengt Gordon Moore zijn eerste processoren op de markt en jaar na jaar worden de transistoren kleiner en kleiner. Digitale horloges doen hun intrede, computers worden populair – eerst onder hobbyisten, later als kantoorapparaten. Radio’s worden kleiner en kleiner, daarna draagbaar.

In 1991 breekt het internet door. De computerrevolutie verandert in een mum van tijd in een communicatierevolutie. E-mail en world wide web over modems escaleren tot hogesnelheidsnetwerken om software, databestanden en berichten uit te wisselen.

Stel je eens voor als het internet er nooit was geweest, dan mistten we toch wel veel van onze dagelijkse bezigheden.

Een ander verschil tussen toen en nu is waar ik dit onderwerp mee begon, het weer. We hebben de laatste jaren van alles meegemaakt van een gat in de ozonlaag (hoor er nooit niets meer van dus denk dat hij dicht is) tot het actuele opwarmen van de aarde. En het leuke is dat het KNMI een tooltje online heeft staan waarmee je de verandering tussen een datum in het verleden en nu kunt zien. Zo is het sinds 1973 en 2019 0,1 graad warmer geworden volgens het KNMI.

Probeer het zelf eens uit op de site van het KNMI.